6 mei 2019

Interview over de arbeidsmarkt met Ilonka Sinkeldam, directeur van het Limburgse werkgeversnetwerk Baandomein. SAM onderhoudt collegiale contacten met Baandomein en Ilonka is tevens lid van de Raad van Inspiratie van SAM.

De economische crisis met haar massaontslagen ligt achter ons. Er is nu sprake van veel mobiliteit op een te krappe arbeidsmarkt. Helaas is dit luxeprobleem slechts van tijdelijke aard. Door automatisering, robotisering en globalisering verandert de toekomst van werk in alle sectoren razendsnel. Wie niet over 12 maanden met pensioen gaat, bevindt zich in de gevarenzone. Non-profit netwerkorganisatie Baandomein biedt de werknemers van haar leden de mogelijkheid om te werken aan duurzame inzetbaarheid in vrijwillige en gedwongen loopbaanpaden.

De toekomst van werk verandert razendsnel

Ilonka Sinkeldam legde zo’n twintig jaar geleden de route af die veel Limburgers maken, maar dan in omgekeerde richting: zij kwam vanuit de Randstad naar Heerlen. “Ik had historische pedagogiek gestudeerd. Geen vak waar je makkelijk een baan in vindt. Dus toen ik werd aangenomen bij het CBS, ben ik verhuisd.” Een beslissing waar ze nooit spijt van heeft gekregen.

“Het klopt dat in Limburg een ons-kent-ons-sfeertje heerst, maar dat heeft ook zijn voordelen. Mensen zijn bereid om wat voor elkaar te doen.”

Baandomein, het grootste fysieke netwerk in Limburg

Dat merkt Sinkeldam zeker in haar huidige baan als directeur van Baandomein. Dit omvangrijke samenwerkingsverband van 55 Limburgse organisaties uit diverse sectoren bevordert de arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de regio. “Wij zijn het grootste fysieke netwerk van Limburg en dat is ook onze belangrijkste kracht. Tot onze deelnemers behoren organisaties uit de gezondheidszorg, het onderwijs, de overheid, maar ook bijvoorbeeld de Rabobank, DSM en Novotel. Het is fijn dat mensen binnen ons netwerk elkaar weten te vinden en de verantwoordelijkheid voelen om samen te werken aan de kwaliteit en dynamiek van de Limburgse beroepsbevolking in het algemeen en de 60.000 medewerkers van onze leden in het bijzonder.” Daarbij gaat het in deze tijd, waarin de arbeidsmarkt in rap tempo verandert, vooral om duurzame inzetbaarheid. Geen enkele medewerker heeft een baan voor het leven en ook een beroep voor het leven is niet meer vanzelfsprekend.

Laat je omscholen !!!!

“Limburg heeft te veel administratieve krachten en te weinig mensen in de zorg en de logistiek”, weet Sinkeldam. Ons advies: laat je omscholen. Als secretaresse moet je onder meer accuraat en empathisch zijn. Die eigenschappen passen ook prima bij een baan in de zorg.”

Activiteitenprogramma met effect

Voor beslissers, managers en medewerkers biedt Baandomein een uitgebreid activiteitenprogramma aan met lezingen, presentaties, trainingen en workshops over onder meer recruitment, technologische ontwikkelingen, verandervermogen, zelfregulatie, ondernemendheid en loopbaanoriëntatie. “Een workshop zoals bijvoorbeeld ‘Maak je droom waar’ zorgt vaak voor een doorbraak”, zegt Sinkeldam. “Zo maakte iemand die bij het CBS werkte een moodboard waarop alleen maar plaatjes van de natuur stonden. Zo iemand komt niet tot zijn recht in een kantooromgeving. Wij zeggen: ga aan de slag met waar je goed in bent, waar je vrolijk van wordt en met wat toegevoegde waarde heeft op de arbeidsmarkt. Dat is beter voor alle partijen. Lang niet altijd betekent dat switchen van baan. Soms helpt het al als je een paar taken ruilt met een collega. Zo’n kleine verandering kan leiden tot fors minder ziekteverzuim en meer arbeidsproductiviteit. Wie wel van baan wil of moet veranderen, vindt gemiddeld binnen drie maanden na deelname aan ons activiteitenprogramma een nieuwe werkplek. Dat zijn de effecten die wij voor onze leden willen realiseren. Daar zijn wij trots op.”

Ilonka Sinkeldam krijgt uit handen van Sjaak Verweij, managing director SAM, een presentje i.v.m. het verzorgen van een workshop voor het SAM Netwerk.

Projecten met mensen

Om het werving- en selectieproces van de aangesloten organisaties te ondersteunen, heeft Baandomein een digitaal platform (RTC) ontwikkeld, waarop leden in een afgeschermde omgeving vacatures kunnen plaatsen. Ook kunnen ze aan de hand van organisatie-specifieke criteria op zoek naar potentiële werknemers. Als leadpartner van de provincie Limburg heeft Baandomein ook een actieve rol bij de pilots die dit jaar door de provincie gestart zijn om te komen tot een loopbaan ontwikkel centrum voor alle 1,2 miljoen Limburgers. Op leo-loopbaan.nl is hier meer informatie over te vinden. Daarnaast blijft de aandacht voor de mens zelf belangrijk. Sinkeldam: “Bij het streven naar een duurzame Limburgse arbeidsmarkt moeten we gebruik maken van de kracht van het collectief. Wij zoeken daarbij voor onze leden nadrukkelijk de samenwerking op met onderwijs en overheid. Op 13 juni a.s. tijdens onze jaarlijkse conferentie voor 200 beslissers op de arbeidsmarkt en het recruitment-evenement dit najaar staat ontmoeten en verbinden rondom innovatieve arbeidsmarktthema’s centraal. Het vestigingsklimaat biedt voldoende toekomstmogelijkheden en de leefomgeving is prachtig, dat moeten we nog meer uitbuiten. En vooral niet vergeten tussentijds onze successen te vieren.”

Wie meer wil weten kan terecht op baandomein.nl. Ilonka Sinkeldam is tevens lid van de Raad van Inspiratie van SAM, het grootste fysieke werkgeversnetwerk van Zuid Nederland.

bron: WijLimburg, platform voor ondernemend Limburg www.wijlimburg.nl

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken
Top