27 augustus 2018

Sarah Schendeler begeleidt mensen en organisaties naar duurzame vitaliteit en is eigenaar van Fermate Coaching.
Als redactielid van SAM blogt ze: "
Geluk"
GELUK. We genieten van een fijne vakantie, hebben een goede gezondheid en maken het gezellig met vrienden. Een gelukkig leven.
Geeft geluk per definitie ook het gevoel dat je van betekenis bent?
Nee. Mensen die 'alles' hebben - geld, gezondheid, vrienden, intelligentie - kunnen zich (hoeft niet) van binnen leeg voelen. In bezit van alles knaagt er iets. Bijvoorbeeld:
- de student die heel begaafd is (daar mag hij zich gelukkig mee prijzen) en altijd mooie cijfers haalt, vraagt zich af waarom hij eigenlijk zo beloond wordt om al die prestaties;
- de vrouw die (wat een geluk!) als schoonheid geboren is, vraagt zich af of mensen haar mogen om wie ze is, of vrienden met haar zijn vanwege haar uiterlijk;
- de man die goed verdient en een mooi huis heeft (die zal gelukkig zijn), vraagt zich steeds vaker af wat de werkelijke waarde is van het werk dat hij doet.
Geluk en
betekenis overlappen elkaar in deze voorbeelden niet. Gelukkig is dat soms wel zo! In dat geval wordt de begaafde student gegrepen door zijn studie. Heeft de prachtig uitziende vrouw mensen om haar heen die van haar houden. En heeft de man een baan die naar zijn gevoel werkelijk iets bijdraagt aan de wereld. Nu overlappen geluk en betekenis elkaar wel.
Om het verhaal compleet te maken: het kan ook zo zijn dat iemand niet gelukkig is, maar wel een leven leidt dat voor hem of haar van betekenis is. Heb je kinderen? Word je gelukkig van doorwaakte nachten? Toch kan het opvoeden van kind(eren) op de langere termijn een gevoel van betekenis geven. Of je werkt als onderzoeker en kunt de sleutel tot een vraagstuk niet vinden. Niet iets om gelukkig van te worden. Maar het bijdragen aan de wetenschap kan wel een gevoel van betekenis geven.
Je snapt m'n punt denk ik. Onze focus in de westerse wereld ligt sterk op gelukkig worden. Niks mis mee. Maar we vergeten voor 't gemak (vaak letterlijk) dat de betekenis van wat we doen ook van belang is voor onze gezondheid. Als we daar geen aandacht aan geven, kan het van binnen gaan knagen. En dat knagen, staan we vaak niet toe. Ik heb toch alles? Waarom voel ik me dan onrustig? Ik moet niet zeuren en gewoon doorgaan! Daardoor zetten we onszelf nog verder klem.
Als we ons zouden toestaan om het knagende gevoel serieus te nemen, zouden we ontdekken welke betekenis mist. Als we daar vorm aan geven, zou dat aardig wat depressies en burn-outs schelen!
Wil JIJ actief aan de slag met betekenis in jouw leven? Ja!
Klik dan hier
[table id=22 /]