5 juni 2018

Sarah Schendeler begeleidt mensen en organisaties naar duurzame vitaliteit en is eigenaar van Fermate Coaching. Als redactielid van SAM blogt ze over stress bij dieren en bij mensen: "Wat we gemeen hebben met mosselen en watervlooien"

Wat we gemeen hebben met Mosselen en Watervlooien....

Mosselen en watervlooien controleren ons drinkwater op verontreinigingen. Deze dieren zijn zeer gevoelig; bij chemische rotzooi gaan de vlooien afwijkend gedrag vertonen en de mosselen sluiten hun schelp. Vervolgens sluit het drinkwaterbedrijf de klep die het oppervlaktewater naar binnen laat richting de zuiveringsinstallatie. Mooi hè?! Ik ontdekte dit tijdens een interessante rondleiding bij drinkwaterbedrijf Limburg (WML) toen het SAM Netwerk daar op bezoek was. De stress van deze dieren helpt ons. Heel slim van de mossel om bij stress – in dit geval als gevolg van verontreinigd water – zijn schelp te sluiten. Wat doen wij werkende mensen eigenlijk als we ons in een stressvolle omgeving bevinden? De meesten van ons sluiten zich ook af, en gaan dan vervolgens binnenin hun schelp als een gek aan de slag om als een ‘kip zonder kop’ door te werken om van de stress af te komen. Even afstand nemen en prioriteiten stellen vinden we op zo’n moment vaak lastig, terwijl het ons wel zou helpen. Het is die oeroude stressreactie in ons lichaam, die zowel de watervlo, de mossel als de mens kennen, die zorgt voor ons nogal primaire en niet altijd meest geschikte gedrag. De adrenaline die vrijkomt als gevolg van stress, zorgt ervoor dat onze blik zich vernauwt, ons hartslag en ademhaling versnellen en onze bloeddruk stijgt. We gaan als een gek aan de slag. Blijft de stress voortduren (deadline na deadline na deadline) dan zorgt de cortisol ervoor dat we het nog langer vol kunnen houden.

Je hebt altijd de keuze

Ja, het is een mooi mechanisme. Maar de drukke mens van tegenwoordig zou er baat bij hebben als hij zich meer van dit mechanisme bewust is. Dan kan hij kiezen of deze reactie hem helpt op dat moment (want dat kan zeker, bijvoorbeeld toen mijn dochter zich vanmorgen verslapen had en toch nog de trein wist te halen) of dat de reactie uiteindelijk leidt tot uitputting. In dat laatste geval kan de slimme mens ervoor kiezen om de neiging tot doorgaan te negeren en te kiezen voor, ik noem maar wat, alles op stil en die ene klus afmaken, ‘s avonds niet meer werken, een wandeling maken, vissen, pannenlappen haken…… Dan laden we onze energie weer op en kunnen we de andere dag weer vitaal aan de slag. Beetje hulp nodig om jouw vitaliteit terug te vinden? Overweeg het programma ‘Vitaal & Zelfbewust in je Werk’! [table id=22 /]

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken
Top