19 september 2017
Sarah Schendeler is coach, counseler en eigenaar van Fermate Coaching. Als redactielid van SAM schreef zij een bijdrage over GEÏNSPIREERD JE WERK DOEN.
Geïnspireerd je werk doen; je collega's inspireren: wie wil dat niet?
Uit de levensgeschiedenissen van grote inspirators blijkt hoe we ons klaar kunnen maken om inspiratie te kunnen ontvangen:
1. Mensen die inspiratie voelen, zijn
al langer bezig met het onderwerp of thema. Ze hebben er al 'op gekauwd': over nagedacht, gelezen, er met anderen over gesproken, het van verschillende kanten bekeken. Ze zijn als het ware zwanger geweest voordat het Eureka moment kwam. In de leiderschapstheorie 'Theory U' zijn we zwanger in de linkerpoot van de U (dit theoretische model wordt verbeeld als een U-vorm), waarin we zonder oordeel kennis en gezichtspunten over een bepaald vraagstuk tot ons nemen.
2. En dan,
ineens, is het idee daar. De Italiaanse psychiater Assagioli vergelijkt dit met de geboorte van een kind. Iedere ouder weet het: na de geboorte van je kind is het ineens anders. Nu ben je vader/moeder en dat zal nooit meer veranderen. Otto Scharmer, de man van 'Theory U', verbeeldt dit geboortemoment onderin de U. Dat is het moment waarop we loslaten, nadat we uitvoerig bezig zijn geweest met de centrale vraag. Onderin de U kan de zich ontvouwende toekomst zich aandienen. We bevinden ons dan in een toestand van '
Precensing', zo noemt hij het mooi: een toestand waarin ik in het NU (precense) de toekomst aanvoel (sensing). We weten niet wat er komt, we hebben ons ervoor open te stellen, en dan kan het zich aandienen. Of niet natuurlijk; denk aan het fenomeen 'writers block'.
Inspiratie laat zich niet afdwingen.

3. Het idee dat via inspiratie binnenkomt, is
volledig; het is af. Net als de baby; alles zit erop en eraan. Alleen moet het nog wel in onze concrete werkelijkheid vormgegeven worden. Daar begint ons nijvere werk: de praktische vormgeving van die toekomst. In de U is dat de rechterpoot omhoog. Leren lopen, praten, lezen, schrijven in de metafoor van de geboorte. Bij jou en mij: je idee uitwerken, stappenplan voor de uitvoering maken, je idee op kleine schaal uitproberen, evalueren, verbeteren etcetera.
4. De inspiratie komt als we ontspannen zijn.
Schijnbaar moeiteloos is het er gewoon. Als we een kind krijgen, houden we dat 9 maanden vast in onze baarmoeder. Daarna hebben we los te laten, ons over te geven aan wat er gebeurt. Doen we dat niet, dan kan het een pijnlijke bevalling worden. Wie Ab Dijksterhuis (over ons slimme onbewuste) leest, begrijpt dat loslaten zeker zo belangrijk is als gericht nadenken (waar niet mee gezegd is dat loslaten makkelijk is). Ons onbewuste kan namelijk ook heel goed nadenken! En het voordeel is dat jij dan even lekker mag aanrommelen. Door regelmatig tijd vrij te maken voor dingen die je graag doet, maar die geen gerichte aandacht van je geest vragen, houd je 'jouw zaag scherp' (in de woorden van Covey; die van 'de zeven eigenschappen van effectief leiderschap'). Dus: ga wandelen, schilderen, schrijven, je huis poetsen, doodelen of vissen voor mijn part. Als je dat doet, gaat jouw onbewuste vanzelf aan het werk. Ik wens je veel plezier! (En dan komt de inspiratie vanzelf. Is het niet vandaag, dan is het wel morgen.)
"Wil jij op je werk weer bezig zijn met de realisatie van je dromen? Neem dan deel aan de INSPIRATIEDAG op 13 oktober ( klik hier voor meer info ) in de rustige omgeving van Klooster Sint Agatha. Daar maken we ruimte, zodat er plek is voor jouw inspiratie!"
Sarah Schendeler
[table id=22 /]