24 juni 2015

[caption id="attachment_2595" align="alignleft" width="250"]Antwanet Tool is binnen de afdeling HRM van de GGzE coördinator Mobiliteitscentrum (a.i.). Tijdens de netwerkbijeenkomst bij de GGzE heeft zij de presentatie verzorgd over de personele veranderingen in het kader  van het Planetree model Antwanet Tool is binnen de afdeling HRM van de GGzE coördinator Mobiliteitscentrum (a.i.). Tijdens de netwerkbijeenkomst bij de GGzE heeft zij de presentatie verzorgd over de personele veranderingen in het kader van het Planetree model[/caption] Bijdrage van Antwanet Tool Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert. Het model van ACT bevat zes zuilen:
  • Mindfulness: In contact komen met het hier en nu
  • Acceptatie: Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden
  • Defusie: Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken
  • Zelf als context: Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren
  • Waarden: Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven
  • Toegewijde actie: Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden
Gezamenlijk zorgen oefeningen en metaforen uit deze zes zuilen voor meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven, en zul je sneller geneigd zijn om de dingen te GGzEdoen die echt belangrijk voor je zijn. ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen. Act is goed toe te passen in de volgende situaties:
  • Loopbaankeuze: Passende baan kiezen (Wat wil ik? → Oriënteren)
  • - Loopbaanontwikkeling: Verder komen (Ik wil verder! → Heroriënteren en investeren)
  • - Loopbaanproblemen: Vastlopen in werk (Dit wil ik niet!  → Deblokkeren, heroriënteren en investeren

Help, ik zie door de bomen het bos niet meer! Een uitspraak die wij geregeld opvangen. Er zijn vele ontwikkelingen in HR land en de werkdruk van de HR professional neemt per jaar toe. Hoe kun je bij die hoeveelheid aan werk en taken ook nog eens de literatuur bijhouden? Los daarvan heeft de Stichting SAM ook kennisdeling en -uitwisseling als doelstelling. Regelmatig wordt tijdens een van de bijeenkomsten van het werkgeversnetwerk SAM (samenwerken) een instrument besproken o.a. door een vertegenwoordiger van een van de aangesloten werkgevers. Enerzijds krijgt de toehoorder dan meteen de praktijkbevinding erbij. Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? En hoe verdraagt zich een bepaald instrument ten opzichte van een ander? In welk geval kun je beter voor A kiezen en wanner beter voor B? Bij een presentatie door een professional van de ‘verkopende’ partij is het de vraag of alle informatie wel zo objectief is. De besprekingen van technieken en instrumenten op deze wijze werkt! Tijdens de netwerkbijeenkomst op 31 maart jl. bij de gemeente Veldhoven kwamen 2 technieken aan de orde. Annemarie Kastelijn (loopbaanadviseur a.i. bij de Koraal Groep en bij het Maxima Medisch Centrum) en Antwanet Tool (coördinator a.i. van het mobiliteitscentrum van de GGzE) hebben tijdens die bijeenkomst toegezegd om deze twee instrumenten kort en krachtig toe te lichten in het SAM Magazine. Wil jij ook een keer jouw visie op een HR instrument geven, grijp dan deze kans en neem via de mail contact met ons op. Wij bespreken graag wat de mogelijkheden zijn om deze binnen het netwerk te delen. Vriendelijke groet, Sjaak Verweij stichting sam logo
 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een Jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken
Top