24 juni 2015
[caption id="attachment_2582" align="alignleft" width="225"]

Annemarie Kastelijn[/caption]
Een bijdrage van Annemarie Kastelijn
Rationeel-Emotieve Therapie (RET/REBT) is een vorm van psychotherapie waarbij zowel het verstand als het gevoel een belangrijke rol spelen. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT). De grondlegger van de therapie is Albert Ellis (1913-2007).
De RET gaat ervan uit dat het vaak niet de situaties zelf zijn die stressgevoelens en niet-effectief gedrag veroorzaken, maar de gedachten over die situaties.
Met behulp van RET kun je gedachten en emoties die flexibel en productief functioneren in de weg staan, zo veranderen dat ze je niet meer blokkeren.
De theorie in een notendop
G1: Gebeurtenis / Aanleiding; de situatie die er feitelijk is en waarmee je zou willen/moet doen.
G2: Gedachten / Overtuiging hoe je denkt over die situatie.
G3: Gevoel Emotie en reactie oftewel je gevoel en je gedrag over G1 en G2
G4: Gedrag; Hoe ga je (als gevolg van je G2, je gedrag neerzetten)
Voorbeeld
G1: Je wilt ’s avonds werken maar doet het niet.
G2: Kinderen hebben aandacht nodig, dat verdienen ze ook, dat is eerlijk. Ik werk ook al zo veel, ben vaak weg.
G3: Kinderen mogen niet denken dat ik niet om hen geef. Dan voel ik me schuldig.
G4: Je blijft bij hen als ze tv kijken; of je helpt hen met hun kamer opruimen; of je helpt hen met huiswerk. Zoek zelf dingen die je doet om G2 en G3 te ‘voeden’.
Check nu bij jezelf
G2: Klopt/ helpt het wat ik denk? Kan ik er ook anders over denken? Is het logisch en waar wat ik denk of veronderstel? Wat zou het ergste zijn, wat me nu kan overkomen? Help ik mezelf door zo te denken? Help ik de ander door zo te denken? Wat win ik als ik het risico neem?
DE HAMVRAAG/CHECK
Heb je nu G1, dus dat wat je wilde, ook daadwerkelijk verwezenlijkt?
EN ZO NIET, WELKE G IS HIERVOOR VERANTWOORDELIJK?
G2, DE GEDACHTE BEPAALT WELKE G3 GEVOELENS ER VERVOLGENS KOMEN EN WAT JE DUS IN JE GEDRAG G4 GAAT DOEN.
Het enige wat helpt is je GEDACHTEN veranderen (dat is niet makkelijk, echter wel de oplossing om een G1 echt tot resultaat te brengen.
Als je de gedachten anders formuleert, verandert je gevoel hierover en ga je tot andere acties/gedragingen over. En je zult merken dat je G1 echt realiseert.
klik op de foto voor het RET-formulier : 
Annemarie Kastelijn
T: 040 - 237 237 0 M: 06 - 16 37 11 29
info@kastelijnloopbaanadvies.eu
www.kastelijnloopbaanadvies.eu
Help, ik zie door de bomen het bos niet meer!
Een uitspraak die wij geregeld opvangen. Er zijn vele ontwikkelingen in HR land en de werkdruk van de HR professional neemt per jaar toe. Hoe kun je bij die hoeveelheid aan werk en taken ook nog eens de literatuur bijhouden? Los daarvan heeft de Stichting SAM ook kennisdeling en -uitwisseling als doelstelling.
Regelmatig wordt tijdens een van de bijeenkomsten van het werkgeversnetwerk SAM (samenwerken) een instrument besproken o.a. door een vertegenwoordiger van een van de aangesloten werkgevers. Enerzijds krijgt de toehoorder dan meteen de praktijkbevinding erbij. Wat zijn de voordelen en wat de nadelen? En hoe verdraagt zich een bepaald instrument ten opzichte van een ander? In welk geval kun je beter voor A kiezen en wanner beter voor B? Bij een presentatie door een professional van de ‘verkopende’ partij is het de vraag of alle informatie wel zo objectief is.
De besprekingen van technieken en instrumenten op deze wijze werkt! Tijdens de netwerkbijeenkomst op 31 maart jl. bij de gemeente Veldhoven kwamen 2 technieken aan de orde. Annemarie Kastelijn (loopbaanadviseur a.i. bij de Koraal Groep en bij het Maxima Medisch Centrum) en Antwanet Tool (coördinator a.i. van het mobiliteitscentrum van de GGzE) hebben tijdens die bijeenkomst toegezegd om deze twee instrumenten kort en krachtig toe te lichten in het SAM Magazine.
Wil jij ook een keer jouw visie op een HR instrument geven, grijp dan deze kans en neem via de mail contact met ons op. Wij bespreken graag wat de mogelijkheden zijn om deze binnen het netwerk te delen.
Vriendelijke groet,
Sjaak Verweij 