7 november 2014
Margolin is al 6 jaar lang lid van het werkgeversnetwerk SAM en verzorgt op gezette tijden een mooie workshop of presentatie voor het SAM Netwerk. Deze keer een introductie in de ‘Mentale Veerkracht’: belangrijke voorspeller voor duurzame inzetbaarheid.
Charles Darwin zei al: “It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.” Dus, hoe ga je op een goede manier om met veranderingen? En heeft dit effect op de inzetbaarheid van medewerkers?
Uit onderzoek (Steemers 2010, 2013) blijkt dat een van de belangrijkste voorspellers voor duurzame inzetbaarheid ‘Mentale Veerkracht’ is. Mentale veerkracht is het vermogen om in te spelen op nieuwe situaties, waarbij we er vanuit gaan dat verandering de enige constante is.
Mentale veerkracht kent 3 ‘stappen’:
- Het herkennen van een verandering, bijvoorbeeld in je werk
- Het herkennen van een ‘oude’ gewoonte bij jezelf die niet meer passend is, waarbij je bereid bent dit te herzien
- Het willen uitproberen, experimenteren met nieuwe gewoontes
Dit klinkt heel simpel maar in de praktijk kan dit knap lastig zijn. Kijk maar eens om je heen, naar collega’s, naar familie, hoe zie jij mensen reageren op een komende verandering zoals de receptioniste die steeds meer digitale taken moet uitvoeren of de verzorgster die minder zorgtijd krijgt per cliënt? Of een medewerker die boventallig verklaard is?
Mentale Veerkracht heeft te maken met de (cognitieve) wendbaarheid van mensen, dus in hoeverre ben je in staat je gedachten en gedrag af te stemmen op een nieuwe situatie.
De ene persoon is hier beter in dan de ander. Het goede nieuws is dat deze vaardigheid tot bepaalde hoogte
ontwikkelbaar is.
SAM Netwerk en Mentale Veerkracht
Op 23 september hebben Ella van Toorn, loopbaanadviseur bij Margolin, en Chrissie Schoonhoven. business development manager bij Zorg van de Zaak, het SAM Netwerk kennis laten maken met het gedachtegoed van ‘Mentale Veerkracht’.
Tijdens de interactieve presentatie hebben de aanwezigen gezien wat er in ons brein gebeurt wanneer wij te maken krijgen met een verandering en welke gedragsuitingen hiervan het gevolg kunnen zijn. Termen als “hakken in het zand” en “weerstand” die nog wel eens voorbij komen als we denken aan medewerkers die bijvoorbeeld deelnemen aan een mobiliteitstraject kwamen ineens in een ander daglicht te staan. Ook hebben we door middel van wendbaarheidoefeningen met elkaar ervaren hoe vast we soms zitten in ons denken.
Hoe ontwikkel je Mentale Veerkracht?
Er zijn verschillende mogelijkheden om iemands ‘Mentale Veerkracht’ verder te ontwikkelen. Kort gezegd gaat het erom dat iemand leert de verandering te herkennen, dat hij leert na te denken over de effectiviteit van zijn gedrag ten aanzien van deze verandering en vervolgens leert om zijn gedrag aan te passen als dat nodig is. Welke methodiek het beste werkt hangt niet alleen af van de persoon maar ook van de situatie.
Chrissie: “wij hebben daarom onze systeemaanpak ‘Mentale Veerkracht’ ontwikkeld. Binnen deze modulair opgebouwde keuze aanpak bevinden zich diverse activiteiten die ingezet kunnen worden ter bevordering van de ontwikkeling van de ‘Mentale Veerkracht’.”
Margolin is al 6 jaar lang lid van het werkgeversnetwerk SAM en verzorgt op gezette tijden een mooie workshop of presentatie voor het SAM Netwerk. Deze keer een introductie in de ‘Mentale Veerkracht’: belangrijke voorspeller voor duurzame inzetbaarheid.
Wil je meer weten over ‘Mentale Veerkracht’ en de systeemaanpak? Klik hier, of neem contact op met:
Chrissie Schoonhoven, 06 - 10 75 45 58. Of stuur haar een mail